» Bamps Edgard en Magda, Wijer – 1ste prov. Barcelona 2012

  • 9 augustus 2012

“Hij haalde opeens mijn hele leven overhoop…”

St-Truiden…. Eindelijk was het dan zover!  Na jaren van ijveren, verkreeg de bezieler van Topi en de Eendracht St-Truiden dan toch de inkorving voor Barcelona beet.  Heel wat melkers uit St-Truiden en omstreken zagen dan nu eindelijk eens de mogelijkheid om hun kans ook eens te wagen op deze klassieker.  Samen werden er 332 duiven ingekorfd.  Je mag dus zeker zonder schroom zeggen dat dit een groot succes geworden is.  Zeker als je merkt dat de drie eerste duiven in het lokaal zich  provinciaal mooi in de top-5 weten te plaatsen! Ten huize Bamps werd de hoofdvogel afgeschoten.  Met hun “Casper”  halen ze zowel in het lokaal, als provinciaal, de eerste prijs binnen. Ook in Velm was het groot feest.  Michel Boonen, beginnende fondliefhebber, wist zowel lokaal als provinciaal de 2e plek te veroveren.  Even later viel de derde prijs in het lokaal tevens in Velm.  Het was de Barcelona-specialist Tony Duchateau die de 5e prov. op zijn rijkelijk gevulde palmares mocht schrijven.  Jaarlijks weet hij zich op Barcelona  in het snuitje van de uitslag te klasseren.

De fondkriebels van Magda….

 

 

Edgard en Magda  voorstellen hoeft eigenlijk niet.  Iedereen in St-Truiden en omstreken herinnert zich waarschijnlijk nog de stunt van in 2007.  Met hun “Super Mon” wisten ze de 2de prov. Brive en even later de 1ste prov. Jarnac te winnen.  Tevens kunnen ze al jaren hun mannetje staan op de halve fond.  Het zijn hier de Koopman-duiven die de plak zwaaien.  Toch begon het bij Magda te kriebelen om het ook eens te wagen op de verdere vluchten.  Op de kampioenendag van de Zuid-Oost zag Magda een bon van Wijnands uit Maastricht op de lijst van de geschonken bons staan.  Onmiddellijk ging bij haar een lichtje branden. Dit was de zware fondman bij uitstek in Nederland.  Toen de bon opgeroepen werd, wakkerde het vuur aan bij Magda.  Tot €600 heeft ze moeten bieden om de bon op zak te kunnen steken! Toen ze het duifje in Maastricht mocht gaan ophalen, kreeg ze er een tweede bij.  Aanvankelijk werd gedacht dat het twee duivinnetjes waren.  Maar later bleek dat er een duivertje bij was.  Zodoende werden ze het jaar nadien tegen elkaar gekoppeld.  In 2007 werd dan “het gouden ei” gelegd, waaruit een duivertje zou geboren worden, die vijf jaar later het leven van zijn baasje helemaal zou doen veranderen. 

De eerste jongen die er uit verder sproten waren echte “mussen”.  Helemaal iets anders dan de gespierde atleten van Edgard.  Maar Magda had er alle vertrouwen in.  Er zou een dag komen dat één van haar mussen Edgard zou doen verschieten….


tentoonstellingsduif


“De Casper”

 

Met een handvol duiven op de fond

Ten huize Bamps zal de halve fond steeds het hoofddoel blijven.  Het lange opwachten van de duiven is helemaal niks voor Edgard.  Magda daarentegen heeft er de minste moeite mee.  Daarom wil ze jaarlijks aan enkele zware fond-vluchten kunnen deelnemen.  Zo beschikte ze dit jaar slechts over 3 oude en een handvol jaarduiven voor de fond.  In de toekomst zouden dit er wat meer moeten worden.  Maar toch wil ze steeds met de kleine mand naar het lokaal blijven trekken.  Magda wil voldoende overzicht behouden en wil haar lievelingen de nodige aandacht blijven geven.  Voor de halve fond beschikken ze over 24 weduwnaars. Dit aantal mindert heel snel. De selectie bij Edgard is bikkelhard.  Dit jaar werd ook heel voorzichtig geprobeerd om met duivinnen te spelen.  Maar die plannen zitten ondertussen al in de koelkast. Jaarlijks worden zo’n honderd jongen gekweekt.  Deze worden duchtig aan de tand gevoeld.  Het jonge volkje liet twee weken na de provinciale overwinning ook van zich horen.  Op Orléans prijkten ze in het lokaal op de eerste prijs!

Hij volgde de massa niet….?

De primus op Barcelona werd steeds op de Rhône-vallei-vluchten ingekorfd.  Met een bang hart zat Magda hem steeds op te wachten.  Maar telkens weer wist hij z’n baasje tevreden te stellen.  Magda wist steeds uit welke richting hij ging komen.  Dit gaf haar meer en meer het vertrouwen om het eens te gaan wagen op Barcelona.  Hiervoor duidde ze dus twee duiven aan. “ De Casper” werd als tweede afgegeven.  Maar toen ze hem uit de korf haalde om in te manden, dacht ze toch wel even de verkeerde duif bij te hebben….  Voordien was het steeds een vrij schrale duif, die niet rond te krijgen was.  Maar nu zat hij zo rond als een ballon.  Hij gaf dus toen al te kennen dat hij in super-forme verkeerde. 


Op deze hokken zullen in de toekomst de fondduiven hun onderkomen krijgen.


Hokje met de tentoonstellingsduiven

Op vrijdag, 6 juli kregen de duiven om 14.00 uur de vrijheid.  Voor de eeste keer in de geschiedenis werd er voor een verlate lossing gekozen.  Over heel de vluchtlijn zouden de duiven met Z-wind te maken krijgen. Men wou dus voorkomen dat er duiven op de lossingsdag zouden thuis komen.  Een ooggetuige, die aan de voet van de Rhöne-vallei woont, wist te vertellen dat hij de verwachtte massa duiven, zoals de voorbije jaren, niet door de vallei heeft zien vliegen. Door de ZO- wind zijn de duiven dus naar links gedreven.  De eerste duiven vielen ’s morgens vroeg heel druppelsgewijs.  Magda volgde alles op de voet via Pipa.  Om enkele minuten over halfacht streek één van haar oogappels neer uit het luchtruim.  Precies uit dezelfde richting als van de Rhöne- vallei-vluchten.  Mogelijk heeft hij de massa niet gevolgd en heeft zijn eigen traject gevolgd….. Enkele uren laten stond heel haar leven over kop.  Wat één simpele duif kan teweeg brengen in een mensenleven.

Andere passie

Het lijkt wel of Magda met een duif in haar hart geboren is.  Wanneer het duivenseizoen ten einde is, staat haar volgende passie reeds te wachten.  In de winter gaat ze namelijk met heel andere duiven op pad.  Zo huisvest ze ook een aantal “standaard-duiven”, waarmee ze deelneemt aan tentoonstellingen ingericht door de BCK/CJBS. Wie BCK/CJBS zegt, denkt onmiddellijk aan Frans Verheyen uit Merksplas.  Hij is de gedoodverfde kampioen bij uitstek.  Enkele jaren geleden raakte Magda er bevriend mee.  Sindsdien gaan ze samen op pad in de winter naar de tentoonstellingen.  Uiteraard mocht Magda iets super halen uit de kweekstal van Frans.  Al heel snel stond ze dan ook op het hoogste schavotje met haar beestjes.  Zo behaalde ze deze winter nog de gouden plak voor de mooiste oude doffer en jonge duivin op nationaal vlak.  Op een hokje apart vertoeven 3 koppeltjes die ondertussen ruim 20 jongen gekweekt hebben.  “Aan die beestjes is echt geen werk”, aldus Magda.  “Gewoon eten en drinken geven en nooit hoef je je zorgen te maken dat er eentje niet terug komt”  (deze duiven vliegen niet uit). Binnenkort neemt ze de gekweekte piepertjes ter hande en haalt ze er enkele juweeltjes uit om haar eer in Oostende hoog te houden.  Edgard duwde me prompt zo’n een standaard-duif in mijn handen.  Het was de eerste maal dat ik zo’n duif mocht bewonderen.  Wat mij onmiddellijk opviel was die duif zo rond als een ballon zat.  Blijkbaar is dit één van de eigenschappen van deze duiven. Magda vindt het spijtig dat er nog maar weinig mensen deze passie met haar delen.  Zo’n goede vijftien mensen op nationaal vlak zijn nog intensief met deze sporttak bezig.  Zonde toch? 

Enkele mooie uitslagen 2012

22-04 Vervins lok. oude 279 d.: 1 – 11 – 14 – 32 – 43 – 73 (6/14)
    Trudo oude 458 d.: 1 – 18 – 22 – 51 – 72 – 111 (6/14)
07-05 Nanteuil lok. jaarse 229 d.: 3 – 9 – 12 – 31 – 43 – 50 – 72 (7/11)
15-05 Chimay lok. oude 157 d.: 2 – 22 – 36 – 45 (4/10)
    Trudo oude 301 d.: 3 – 32 – 59 – 79 (4/10)
09-06 Montélimar prov. oude 1329 d.: 177 – 301 (2/3)
17-06 Vervins lok.  jonge 964 d.: 14 – 37 -79 – 91 – 133 – …. (15/43)
23-06 Gien Trudo oude 130 d.: 4 (1/2)
    Trudo jaarse 199 d.: 12 (1/2)
23-06 Montluçon Trudo oude 196 d.: 26  (1/2)
    Trudo jaarse 235 d.: 16 – 44 (2/2)
30-06 Laon lok. jonge 870 d.: 2 – 13 – 27 – 86 – 89 – 173 – …(10/22)
30-06 Gien lok. jaarse 154 d.: 10 – 22 – 36 (3/6)
01-07 Barcelona lok. oude 332 d.: 1  (1/2)
    prov. oude  2297 d.: 1
    nat. oude11 590 d.: 5
    intern.  oude 25000 d.: 7

 Palmares  5075737-07  “Casper”

2009 Cahors   923 d. 137e
2010 Montélimar 1309 d. 108e
2011 Gien   138 d. 39e
2012 Montélimar   194 d. 23e
  Barcelona 2297 d. 1e

 


Tom Cartuyvels