Ronde van België Haacht

  • 17 augustus 2012

Tijdens de laatste 4 weekends van dit seizoen, organiseert het Ronde van België Team samen met De Plezante Duivenmelkers uit Haacht, vier Ronde van België vluchten.

Lossingsplaatsen :
Reeds jaren stellen wij de vraag naar lossingsplaatsen in de achterkant : Meer in plaats van Boom, Maaseik voor Sint-Truiden. Vanuit het Antwerpse sportcomité kregen wij volgende beslissing : "Het comité wenst Boom te behouden omdat ook West-Vlaanderen daar gebruik van maakt en deze niet zo Meer gezind zijn. Anderzijds dient er voor Meer een lossingsverantwoordelijke gevonden te worden, indien dit toch moest doorgaan." Dus geen Meer. Vanuit Limburg vernamen we echter : "Voor de afdeling Limburg zijn er voor 2012 twee lossingsplaatsen voorzien voor de Ronde van België, zowel St.-Truiden als Maaseik." Waarvoor onze dank.
In de tombola voor onze eerste vlucht zit dus : Arlon, Cognelée, Herstal, Maaseik, Oostende en Rumes
Waarom wij zo op die lossingsplaatsen hameren ? Week na week speelt u tegen steeds dezelfde achterkant of zijkant. Oneerlijk, maar niemand staat er nog bij stil. Alleen op de Ronde worden de rollen soms omgedraaid en ligt iedereen om beurt een keertje goed. Maar dan moeten er wel lossingsplaatsen uit het Noorden zijn, en die hadden we tot nu toe niet.

Kassa, kassa :
Nog steeds krijgen wij de opmerking "Zo'n vluchten, dat moet nogal iets opbrengen.", maar ook "Die waarborgen, dat moet nogal iets kosten." Wij waarborgen inderdaad altijd te veel. De tekorten op die waarborgen vullen wij aan met de 7% op het prijzengeld (7% op zo'n 12.500 € is immers 875 €) en met de overschot op de onkosten (1 €/duif). De opbrengst van onze bonverkoop (1.630 €) gaat naar de mosselseries, kampioenschappen, aanwezigheidstombola, verplaatsingsonkosten (voor de liefhebbers !), enzovoort. Ons einddoel is de nul : geen winst, geen verlies. Ons geld komt van de liefhebbers en daar moet het terug naar toe.

Kan ik nog mee doen ?
Ja, dat kan. Zelfs met duiven die nu nog in de volière zitten, maar dan zal een gedreven training toch nodig zijn. Zelf koppelen we onze duivinnen het laatste weekend van augustus, omdat we de eerste vlucht op eind broeden willen spelen. Pluimen ? Als je vanaf het koppelen bijlicht vanaf 6u00 en 's avonds tot 22u15, is pluimen geen probleem. Inschrijven hoeft niet, gewoon komen. Ook geld zetten is niet verplicht : 4 duiven met niks op kosten alles samen 6 €. Pak je de 1e prijs, dan trek je 100 €. Als we dan je uitslag nog mogen doorsturen via mail (en je hem zelf af print), krijg je van ons nog een drankbonnetje cadeau.

Verspeel je veel duiven op de Ronde ?
Neen. Af en toe ene, natuurlijk vooral op de slechtere vluchten. Zelf leren we onze duiven op uit alle richtingen, zodat ze afleren om zonder nadenken naar het noord-oosten te vertrekken. De tijd dat de Ronde een loterij was, is voorbij. De specialisten komen met hun beste duiven, goed voorbereid. Er is dan ook iets te verdienen. De vluchten halen normale snelheden, maar staan wel wat langer open, omdat de duiven breed open moeten, en dan kunnen de kladvliegers zich wel serieus vergissen.

Zetsysteem :
Met de geldverdeling op de uitslag zorgen we er voor dat niet al het geld naar de kop van de uitslag gaat. Veel aangeduide Varkensseries, er worden er altijd wel enkele na de prijzen gewonnen. Twintig Superseries van 3 eerst afgegeven, dus te winnen door 20 verschillende liefhebbers. Zetseriekens per 7-tal : liever 2 die 20 € trekken, dan ene met 40 €. Tachtig Grote Pot prijzen van 10 €, achteraan te beginnen en de mies van 0,50 (0,75 € zetten, 1,50 € trekken) gewaarborgd tot de laatste prijs per 2-tal : voor wie amper prijs kan pakken. Voor al wie vier keer mee speelt, gratis koud buffet. Onder al wie vier keer goed mee speelt, verdelen we 500 € gratis kampioenschappen.

Jonge Duiven Poel :
De ervaring leert dat de jonge duiven 2012 het niet gemakkelijk hebben tegen de oude. Daarom een poel, enkel voor de jongen 2012. Inleg 5 € per duif, gewaarborgd 50 €, 30 €, 3 x 20 €, 5 x 15 €, verder 10 € gewaarborgd tot laatste prijs per 2-tal.

Zones :
Op elke vlucht, ook op de Ronde, kan het gebeuren dat de uitslag gedomineerd wordt door de achterkant of een zijkant. Geld dat gezet wordt in een bepaalde zone, blijft echter in die zone. Vergelijk : je speelt Quiévrain. Al wie minder dan 100 km speelt, zit in de zone Voorkant, al wie meer dan 100 km speelt, in de zone Achterkant. In de zone Voorkant wordt verdeeld wat de liefhebbers Voorkant gezet hebben, en daar kunnen die van de Achterkant niet aan. En omgekeerd. Op de Ronde hebben we 5 zones : één Centrale Zone, een cirkel met straal 8 km, de gewone speelstraal van Haacht. De rest van België wordt verdeeld in vier zones : LinksVoor, LinksAchter, RechtsVoor en RechtsAchter. Alleen weet je op de Ronde pas na de trekking in welke zone je ligt. Maar in elke zone is gewaarborgd (voor een inleg van 5 €/duif) : 50 €, 30 €, 3 x 20 €, 5 x 15 € en verder 10 € tot de grote pot prijzen beginnen. Dus ook als je de enige deelnemer in die zone zou zijn. Voor verduidelijkende kaartjes, zie onze website.

Wij verwachten u op de eerste inkorving op vrijdag 21 september bij de Plezante Duivenmelkers in Haacht, Kloosterstraat 4 (bij het rond punt, centrum Haacht). Straal onbeperkt, dus iedereen welkom. Met alle in België toegelaten constateringssystemen. Kom met enkele duifjes genieten van de sfeer en de belegde broodjes van Marcel. Alle info (poelbrieven, zetsysteem, afstandentabel, uitslagen vorige jaren, zelfs een handleiding, …) op www.kenuwkot.net. Voor alle vragen : ronvanbel@telenet.be.

Het Ronde van België Team en De Plezante Duivenmelkers, Haacht